Borta väääldigt bra men hemma bäst =)

Har haft det super i Olso, här kommer lite bilder om vad vi har sett


Oslo Opera, låg jättefint vid vattnet, invigdes den 12 april 2008. Bygget började 2003 så det tog några år att bygga, men det kan man förstå för det var en mäktig byggnad. Vi gick upp på taket och kikade på utsikten, var inte alls fel.
Inne i Opera huset finns det lite olika restauranger och barer. Det finns 3 olika salar, huvudsalen där finns 1364 sittplatser, en mindre sal som har 400 sittplatser sen finns det en provscen som dom kallar det med 200 sittplatser.
Försökte hitta hur mycket det kosta att bygga Operan men hitta inget tyvärr :( Men vet att marmorn som den är byggd av INTE kommer från Norge, utan från Italien, kosta runt 40 miljoner norska, skulle dom köpt Norsk marmor skulle den ha kostat runt 80 mijoner norska, de e sjukt!

Nästa kulturpoäng samlar plats blev Vigelandsparken.
Vigelandsparken börjades byggas på 1940-talet och parken innehåller över 200 skulpturer i brons, järn och granit.  Den är en av världens största skulptur park.
Gustav Vigeland hette mannen som stod för arkiteturen på skulpturerna och parken.
 
Fontänen är en av de äldsta i parken och blev helt klar 1947






Denna heter Monolith är uthuggen ur ett enda granitblock, 17 m hög och föreställer 121 st människokroppar.





Massor av fina blommor, mest olika sorters rosor.





Slottet fick nöjet att få besök av oss oxå. Lite annorlunda mot det slottet i Stockholm, man fick bara gå runt med guidad tur och man var tvungen att ha såna där snygga blåa plastskydd på fötterna och inga väskor av något slag fick man ha med sig in, ville man inte lägga ifrån sig plånboken så fick man lägga den i en transparant påse, ingen mobiltelefon fick vara på heller. Man fick inte ta på något allt, var en som råka ta på ett av borden som stod mitt i ena rummet, men fick onda ögat direkt, var en liten bebis med som jollra lite men då kom vakten direkt och sa till mammam att avvika från gruppen. Men hon kom tillbax efter en stund. Slottet i Norge är ganska litet om man jämför med i Sverige, har "bara" 173 rum medans slottet i Stockholm har 605 rum.
Inne på slottet fick man givetvis inte ta kort så har inga kort därifrån tyvärr.





Kan meddela att bussbolget Bus4you, jag skrev om tidgare var lika bra som jag hoppades på. På vägen upp var bussen helt full så det var tur att vi hade reserverat platser, visst kosta 30 kr extra men det var det värt. Vi hade bokat dom bästa oxå, alltså med mest utrymme =) Var väldigt smidigt när vi skolle boka om, bara tat logga in på dera hemsida med bokningsnummret, kosta inget extra heller (vi bokade om till en senare buss så vi skulle hinna gå på slottet).

Vi hann med en del restaurang besök oxå, var supergod mat överallt. Bäst var nog räkmackan på restaurangen på Operan som heter Sanguine.

Åsa, min svägerska hon är en hejare på att massera kan jag avslöja, hon hade ett eget litet massage vrå där hon gav oss helkroppsmassage, var så underbart skönt! Tack Åsa!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0